Sinds wanneer bestaat google

  • 25 november 2020
  • SEO
No Comments

Bijna alles wat u moet weten over de geschiedenis van Google

Hier is een korte geschiedenis van bijna alles wat u moet weten over de zoekgigant Google.

Google is een van de rijkste en meest doordringende bedrijven ter wereld, en de geschiedenis van het bedrijf is een verhaal van klassiek ondernemerschap, hard werken en een beetje geluk.

Vanaf het bescheiden begin is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldleider op het gebied van online adverteren, cloud computing, software en hardware oplossingen.

Alexa, een bedrijf dat commercieel web verkeer monitort, noemt Google.com als de meest bezochte website ter wereld.

De missie van Google is “informatie van de wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken”, maar heeft ook een onofficiële verklaring: “Wees niet kwaadaardig”.

sinds wanneer bestaat google

Dit motto werd in 2015 vervangen door “Do the good thing”. Sommigen zullen hier misschien grinniken, aangezien de altruïstische missie van Google in toenemende mate in twijfel wordt getrokken vanwege een aantal acties die in tegenspraak lijken te zijn met dit motto.

Dus hoe hebben ze het gedaan? Hier is onze korte biografie van bijna alles wat u moet weten over de geschiedenis van Google.

Sinds wanneer bestaat google

De geschiedenis van Google begon in 1995 toen Larry Page Sergey Brin ontmoette. Op dat moment was Larry Page een Ph.D. student aan Standford University, en Sergey overwoog daar te studeren. In 1996 begon het paar te werken aan een zoekmachine genaamd BackRub.

De naam komt van de door het algoritme gegenereerde rangschikking voor het aantal “backlinks” een pagina heeft. Deze engine werkte meer dan een jaar op de Stanford-servers voordat hij uiteindelijk de bandbreedte verstopte en gedwongen werd te verhuizen. Google.com werd geregistreerd op 15 september 1997.

De naam Google is een toneelstuk op ‘googol’, een wiskundige term voor het getal 1 gevolgd door 100 nullen. Het gerucht gaat dat dit de missie van de oprichters weerspiegelt om de oneindige hoeveelheid informatie op internet te organiseren.

In 1998 lanceerde Page een maandelijkse nieuwsbrief genaamd “Google Friends Newsletter” om fans over het bedrijf te informeren. Dit is inmiddels vervangen door blogs zoals Google+.

In augustus 1998 schreef Andy Bechtolsheim, medeoprichter van Sun, een cheque van $ 100.000 uit aan het nog niet bestaande bedrijf Google Inc. Hij deed dit nadat hij een korte demo had gezien op de veranda van het huis van een Stanford-faculteitslid in Palo Alto.

Google incasseert

Aanvankelijk was er geen manier om deze cheque te storten, omdat deze was uitgeschreven aan “Google Inc.” Op dat moment was er geen juridische entiteit met die naam. De cheque lag twee weken in Page’s bureaula, terwijl hij en Brin zich haastten om een ​​bedrijf op te zetten en andere investeerders te zoeken.

Als je van de doodles van Google houdt, ben je misschien geïnteresseerd om te weten dat de allereerste het iconische “Burning Man” -pictogram was. Dit werd in augustus 1998 opgesteld om gebruikers te laten weten waar het team de komende dagen was – een leuke bijkomstigheid.

Google werd op 4 september 1998 opgericht als een besloten vennootschap. De oprichters openden een bankrekening en konden eindelijk de investering van Bechtolsheim storten.

Google’s eerste kantoor was klassiek de garage van een vriend in Menlo Park, Californië. Het kwam met een afstandsbediening voor de garagedeur.

Google nam ook zijn eerste werknemer aan, Craig Silverstein, die meer dan tien jaar bij het bedrijf bleef voordat hij zich bij een andere startup aansloot – Khan Academy.

In 1999 verhuisde Google van zijn bescheiden garage naar nieuwe opgravingen aan 165 University Avenue, Palo Alto. Op dat moment waren ze acht medewerkers sterk. Hun belangrijkste teamlid, Yoshka de hond, kwam op dit moment ook bij het team.

Google nam ook zijn eerste chef-kok aan, Charlie Ayers. Zijn eerdere roem was de catering voor de Grateful Dead. Tegen de tijd dat hij in 2006 Google verliet, serveerden Ayers en zijn team van vijf chef-koks en 150 medewerkers dagelijks 4000 maaltijden in 10 cafés op de campus van het hoofdkantoor van het bedrijf.

VC’s “Anti-portfolio’s”

De investeringsgok van Andy Bechtolsheim heeft zijn vruchten afgeworpen, maar andere potentiële vroege investeerders hebben hun kans gemist. Bessemer Investments-partner, David Cowan, hoorde in 1998 over Brin en Page, terwijl ze nog in de garage werkten, maar niet investeerden. Deze beslissing wordt de “anti-portefeuille” genoemd.

Een andere gemiste kans voor investeerders deed zich voor in de eerste maanden van 1999, toen Page en Brin speelden met het idee om hun project te verkopen om zich op hun studie te concentreren. George Bell, CEO van Excite, werd benaderd met een uitkoopbod van $ 1 miljoen.

Bell verwierp dit aanbod als “belachelijk”. Vervolgonderhandelingen leidden bijna tot een tegenbod van $ 750.000, maar Brin en Page bleven bij hun wapens. Volgens George Bell vroegen ze in plaats daarvan om investeringen, maar hij besloot het niet te doen.

Ongeveer vijf maanden later kwamen Kleiner Perkins Caufield and Byers en Sequoia Capital overeen om $ 25 miljoen in het bedrijf te investeren. Deze twee durfkapitaalbedrijven waren normaal gesproken felle rivalen. Maar toen ze het potentieel van Google zagen, namen ze allebei plaats in de raad van bestuur. Zelfs met deze nieuwe financiering kwam het bestuur bijeen rond een pingpongtafel.

Hoe indrukwekkend de gemiste aanbiedingen ook zijn, ze worden overtroffen door het verhaal van Oingo en James Altucher. Nadat hij zes aanbiedingen om het jonge bedrijf te kopen had geweigerd, veranderde Oingo de naam in Applied Semantics en accepteerde het zevende bod – van Google – voor ongeveer $ 102 miljoen in contanten en aandelen. Ze staan ​​nu bekend als Google AdSense.

Tegenwoordig staat Alphabet Inc (het moederbedrijf van Google) genoteerd op NASDAQ met een marktkapitalisatie van ongeveer $ 560 miljard.

Hier is het verhaal.

Een gigant valt namelijk Yahoo!

Yahoo

Zoekmachine Yahoo !, ooit een reus van het internet, fuseerde in 2017 met Verizon en markeerde het einde van een tijdperk voor een bedrijf dat ooit bijna het internet definieerde.

De gouden eeuw was in de jaren negentig, maar het feit dat Yahoo de huidige trends niet kon volgen, bezegelde uiteindelijk zijn lot. Er kan worden aangevoerd dat een belangrijke bijdrage ook was gelegen in het feit dat de leiders er niet in slaagden om te profiteren van kansen om te innoveren.

Page en Brin wilden oorspronkelijk academici worden, geen ondernemers. Nadat ze hun eerste zoekmachine hadden ontwikkeld, probeerden ze investeringen op te halen of het bedrijf te verkopen. Nadat ze geen koper hadden gevonden, gingen ze uiteindelijk naar Yahoo !.

Yahoo! wees ze af.

Yahoo! had zoekgidsen ontwikkeld om vragen te beantwoorden. Hun aanpak leek op dat moment goed te werken. Met een ‘Als het niet kapot is, repareer het dan niet’ mentaliteit, wilden ze niet dat hun gebruikers hun platform zouden verlaten, en dus weigerden ze de kans om het PageRank-algoritme te kopen (de basis voor Google Zoeken vandaag) die werkte door links van derden te rangschikken.

Yahoo! heeft het echt verpest, zo blijkt later

Zoals we nu weten, begon de wereld het belang van die links van derden te beseffen. Met behulp van software die is ontwikkeld door Applied Semantics, heeft Google zijn eigen pay-per-click-service ontwikkeld, AdWords, die de grootste bijdrage heeft geleverd aan het huidige succes.

In 2002 benaderden Brin en Page Yahoo! nog eens. Deze keer moesten ze $ 3 miljard aan fondsen ophalen. Terry Semel en vervolgens Yahoo! de CEO, weigerde opnieuw het bod omdat Yahoo! was op zoek naar een eigen antwoord op Google.

Yahoo! verwierf zoekmachine Inktomi en fabrikant van softwarebedrijf Overture voor advertentie-inkomsten, terwijl Google Applied Semantics overnam.

Dit bleek uiteindelijk een fatale fout te zijn, aangezien Google een vlucht nam en Yahoo! werd uiteindelijk opgenomen in de AOL-internetactiviteiten van Verizon.

Als Yahoo! in 2002 overeenstemming had bereikt over de deal met Google, zou het lot van Yahoo! mogelijk heel anders zijn geweest.

Aan het begin van de eeuw kreeg Google een dominante positie

In 2001 vond de eerste openbare overname van Google plaats, Deja.com Usenet Discussion Service, een archief van 500 miljoen gebruikersdiscussies die teruggaan tot 1995.

Andere verbeteringen aan Google waren meertaligheid, internationale vieringen (Bastille Day) en Google-werkbalk, een plug-in waarmee de gebruiker kan zoeken zonder de startpagina te openen.

Google hield de zaken luchtig door “graptalen” toe te voegen, waaronder Klingon, en door Google Afbeeldingen te lanceren. Google lanceerde ook zijn eerste internationale kantoor in Tokio. Bovendien bracht Google in 2001 zijn eerste jaarlijkse “Google Zeitgeist” uit, waarin wordt gekeken naar waar miljoenen mensen naar zochten in het voorgaande jaar – een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Over ons en deze blog

Wij zijn een digitaal marketingbedrijf met een focus op het helpen van onze klanten om geweldige resultaten te behalen op verschillende belangrijke gebieden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

We bieden professionele SEO services die websites helpen hun organische zoekscore drastisch te verhogen om zo te kunnen concurreren voor de hoogste rankings, zelfs als het gaat om zeer concurrerende zoekwoorden.

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Meer van onze blog

Bekijk alle berichten

Leave a Comment